بدون شک سویا یکی از بحث برانگیزترین موضوعات تغذیه است. از یک طرف سرشار از مواد مغذی است و به نظر می رسد رژیم های حاوی آن با مزایای سلامتی مانند کاهش سطح قند خون، بهبود سلامت قلب، علائم کمتر یائسگی و حتی احتمال ابتلا به برخی سرطان ها مرتبط هستند. با این حال از سوی دیگر برخی از مردم نگران سلامت رژیم های غنی از سویا هستند. به عنوان مثال برخی می ترسند که خوردن بیش از حد سویا ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد عملکرد تیروئید را مختل کرده یا در زنان تأثیرات زنانه ای داشته باشد. این مقاله آخرین شواهد علمی را بررسی می کند تا مشخص شود آیا خوردن سویا بیشتر بر سلامت شما تأثیر مثبت یا منفی دارد.
کاستیا یک فروشگاه بزرگ تنقلات خارجی در ایران
سویا به طور طبیعی سرشار از پروتئین است و حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری بدن انسان می باشد. آنها همچنین سرشار از چربی های گیاهی، فیبر و چندین ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات مفید گیاهی هستند. علاوه بر محتوای ویتامین و مواد معدنی، سویا منبع طبیعی پلی فنول است. دارا بودن این آنتی اکسیدان به محافظت از بدن در برابر آسیب سلولی و شرایطی مانند بیماری های قلبی و عروقی کمک زیادی میکند.
مطالعات متعددی درباره خواص سویا انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد که رژیم های غنی از غذاهای سویا تا حد زیادی این قابلیت را دارند که میزان کلسترول LDL (بد) را کاهش داده و در عوض سطح کلسترول HDL (خوب) را افزایش بدهند. کسانی که دارای عوامل خطر فعلی برای بیماری های قلبی هستند؛ مانند کلسترول بالا، چاقی یا دیابت نوع 2 از جمله افرادی هستند که از رژیم های غنی از سویا بیشترین سود را می برند.
رژیم های غنی از حبوبات از جمله سویا به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی کمک زیادی میکند. ایزوفلاونهای موجود در این ماده غذایی کاهش التهاب در عروق خونی و بهبود کشسانی( دو فاکتور که از سلامت قلب شما محافظت می کند) را فراهم میاورد. رژیم های غنی از سویا انسان را به ترتیب 20 تا 16 درصد کمتر در معرض سکته مغزی و بیماری قلبی قرار می دهد.
سویا و غذاهای تهیه شده از آنها به طور کلی سرشار از آرژنین هستند؛ آمینو اسیدی که سطح فشار خون را کنترل می کند.
همچنین سرشار بودن از ایزوفلاون نیز به نوبه خود در کاهش فشار خون نقش مهمی دارد.
ایزوفلاون های سویا به کاهش قند خون و سطح انسولین در زنان یائسه کمک میکند. کاهش مقاومت به انسولین خاصیت دیگر این ماده غذایی می باشد. شرایطی که در آن سلولها دیگر به طور معمول به انسولین پاسخ نمی دهند. با گذشت زمان مقاومت به انسولین موجب افزایش سطح قند خون می شود و در حالت های شدید دیابت نوع 2 را ایجاد میکند. افرادی که مبتلا به دیابت نوع 2 یا سندرم متابولیک هستند با خوردن مکمل های سویا روند بهبودی خود را تسریع می کنند.
به مجموعه ای از شرایط از جمله قند خون بالا ، سطح کلسترول ، فشار خون و چربی شکمی اشاره دارد که در مجموع باعث افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 ، بیماری های قلبی و سکته می شوند.
سویا سرشار از ایزوفلاون است ، گروهی از ترکیبات که به عنوان قابلیت اتصال به گیرنده های استروژن در بدن به عنوان فیتواستروژن یا استروژن گیاهی نیز شناخته می شوند. در دوران یائسگیسطح استروژن زن به طور طبیعی کاهش می یابد و در نتیجه علائم ناخوشایندی مانند خستگی، خشکی واژن و گر گرفتگی ایجاد می شود. اعتقاد بر این است که ایزوفلاون های سویا با اتصال به گیرنده های استروژن در بدن تا حدودی به کاهش شدت این علائم کمک می کنند. به عنوان مثال تحقیقات نشان می دهد که ایزوفلاونهای سویا ممکن است به کاهش دفعات و شدت گرگرفتگی کمک کند
رفع خستگی، درد مفاصل، افسردگی، تحریک پذیری، اضطراب و خشکی واژن در دوران یائسگی و/یا سالهای پیش از جمله مواردی هستند که به کمک رژیم غذایی حاوی سویا بهبود پیدا می کنند.
سطوح پایین استروژن در دوران یائسگی باعث خروج کلسیم از استخوان ها میشود. از دست دادن استخوان ممکن است باعث شود زنان یائسه دچار استخوان های ضعیف و شکننده شوند ، وضعیتی که به آن پوکی استخوان می گویند.
مصرف 40-110 میلی گرم ایزوفلاون سویا در روز روند از دست دادن کلسیم استخوان را کاهش داده و نشانگرهای سلامت استخوان را در زنان یائسه بهبود میبخشد.
رژیم های غذایی سرشار از سویا رابطه ای مستقیم با کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان ها از جمله سرطان سینه دارند.
مصرف زیاد سویا قبل و بعد از تشخیص خطر عود سرطان پستان در زنان یائسه را تا 28 درصد کاهش میدهد.
ممکن است خطر ابتلا به انواع دیگر سرطان را کاهش دهد. همچنین مصرف زیاد این ماده غذایی خطر سرطان آندومتر را تا 19 درصد پایین میاورد.جالب است بدانید که مردانی که رژیم غذایی غنی از سویا دارند نسبت به دیگران کمتر در معرض خطر سرطان پروستات قرار می گیرند.